Iedere maand, vanaf maart tot november nodigen we u uit om deel aan onze geleide wandelingen "Lekkere natuur" te nemen

 

Lekker?

Heel wat planten die vrij groeien langs de wegen, op de bermen of in weiden en bossen, worden meestal als onkruid beschouwd ; ze worden dus verwaarloosd of zelfs vernield. Ze kunnen toch als voedingsmiddel gebruikt worden, en ze blijken dikwijls lekker en zeer geschikt om ons culinair talent aan te scherpen.

Met onze wandelingen - in het Frans geleid - willen we u helpen ze te ontdekken en te leren kennen ; we tonen u waar u ze naar gelang van de bodem, het licht en de naburige planten kunt vinden.
Sommige van die planten waren al eeuwenlang bekend en gebruikt, maar zijn helemaal uit onze voedingsgewoonten verdwenen.
De wandelingen zijn zowel voor kinderen als voor bejaarden geschikt.

Elk maand valt er iets anders te ontdekken ! Men gebruikt geen boerenwormkruid in april, geen netels in augustus...
De gids zal ook, naar gelang van het seizoen, uw aandacht vestigen op andere aspecten van de natuur (bv. de zang van de vogels). Zie verder onze lijst van thema's.

Voor alle wandelingen : afspraak om 14 u. in de Ferme Castrale van Hermalle-sous-Huy waar ook een bibliotheek van de Gourmandise, twee musea en een taverne gevestigd zijn.
De wandeling van circa 8 km loopt in Hermalle-sous-Huy of in de omgeving, en eindigt om ongeveer 17.30 uur.

Voor elke wandeling : 9 €/persoon >12 jaar oud – 7 €/kind 6-12 jaar oud.

Wat betreft betalingen:
Contant betalen, met euro's, is volledig legaal in België (en zou dat ook moeten blijven). In ons land moeten diensten en goederen die aan het publiek worden aangeboden ook elektronisch kunnen worden betaald - wat NIET betekent dat de leverancier een betaalterminal van het type Bancontact moet hebben!
Wees dus niet verbaasd om niet deel te kunnen nemen aan een betaalde activiteit, geen 5 boeken te kunnen kopen voor 6 euro of geen drankje te kunnen drinken in een bar omdat er geen Bancontact ter plaatse is (noch in het dorp overigens, zoals vaak het geval is in semi-landelijke en landelijke gebieden).
Zo hebben we bij de Ferme castrale de Hermalle-sous-Huy (om economische redenen) gekozen voor contactloos betalen met de gsm (met QR-code).
Heb je geen mobiele telefoon? Geen probleem: wees voorzien van euro's! Het werkt zelfs beter dan elektronica: u komt niet zonder netwerk te zitten...
 
paiement sans contact 3Langues
 


illus--03-balade 24 maart 2024 – om 14 u

Onder het goddelijk teken van kracht en hartstocht was maart de eerste maand van het Romeinse kalenderjaar en de eerste maand van het… landbouwjaar.
De natuur herleeft en stelt voor : wolfsmelk, klein hoefblad, veldsla, guichelheil, paardenbloem.
Wat zult u kiezen voor uw salade van deze avond ?


illus--04-balade 28 april 2024 – om 14 u

Ziehier april : de lente is daar en de tijd van de liefdes waarvan de kamperfoelie het embleem is. De merel broedt zijn groene eieren uit, de zwaluwen komen ondanks de regen terug. Misschien zult u het geluk hebben het geurig ruwkruid te vinden. Men maakt er een witte geparfumeerde wijn mee, de Maitrank, zo gewaardeerd in het zuiden van ons land… en dat u ook in de taverne van het Museum van de Gourmandise kunt proeven.


illus--05-balade 26 mei 2024 – om 14 u

In de maand van Maia (moeder van Mercurius) en Maria (voor de katholieken) bedekt de natuur zich met bladeren en bloemen. Hebt u niet het lelietje-van-dalen, echte geluksbrenger, geplukt?
De vogels tsjirpen in het gebladerte ; het beluisteren van hun zangen vult harmonisch het zoeken van eetbare wilde planten van die wandeling aan.


illus--06-balade 23 juni 2024 – om 14 u

Sinds 25 dagen heeft Junon het lot in handen van deze maand waarin de zomer begint.  Vannacht hebben we de kwartel gehoord; morgen zal de wielewaal zingen. De hemel is blauw en de tuinen vol met rozen of pioenen. Hoor ik het geluid van gekreukt papier in het kreupelhout?  't Is het roodborstje dat u volgt in uw ontdekking van wilde eetbare planten.


Cesar juillet 28 juli 2024 – om 14 u

Veni, vidi, vici

zei eens Julius (Caesar), die zijn naam aan juli gaf.

U ook, kom in Hermalle, zie het landschap en leer dat wilde planten ook eetbaar kunnen zijn! Onze gids is hier om u te helpen. Vertrek om 14u.


illus--08-balade 25 augustus 2024 – om 14 u

In augustus (uit de naam van de Romeinse keizer Augustus) zet het wormkruid nog zijn gele bloemkorven open.
Pluk zijn bladeren om uw salades te aromatiseren of proef de "allumelle à la ténoisie" in de taverne van het Museum van de Gourmandise na deze geleide wandeling die u andere eetbare wilde planten laat ontdekken.


illus--09-balade 22 september 2024 – om 14 u

Vanaf september gaan wij voor een dag- en nachtevening gedurende de drie herfstmaanden. Een goede warme wijn of een sinaasappelthee zullen welkom zijn na de wandeling waar u een speciale plant kunt zoeken : het interesseert de meeste mensen wegens twee redenen: ofwel is het eetbaar en kan smakelijk blijken, ofwel is het giftig… en het is beter ze te kennen!  't Is de paddestoel, die u ontdekt op deze wandeling!


illus--10-balade 27 oktober 2024 – om 14 u

De loofbomen bereiden zich voor om te gaan slapen; hun bladeren nemen een rode, gele of zelfs oranje kleur aan alvorens af te vallen en een knappend tapijt onder de voeten te vormen. De bodem zal eveneens met beukennootjes, eikels, hazelnoten en kastanjes worden bedekt. Deze vruchten vormde vaak het dagelijkse menu van onze voorvaderen en wij waarderen ze nu nog... Aan de zoom van het woud plukt men biefstukzwammen en cantharellen. De geur van het eekhoorntjesbrood zweeft in de lucht; als het niet heeft gevroren, zult u het misschien vinden…


FCH 11 oiseaux bord eau 24 november 2024 – om 14 u

De vogels van de Maasoevers, als aten we!
Als ze u niet smaken, kunt u toch ze bewonderen…

Met de koude komt in november ook de zeemeeuw.
Oh! Weet u zeker dat het een meeuw is? Zou het een grote zeemeeuw zijn? En als het een meeuw is, is het kokmeeuw? ^ _ ^
Onze natuurgids is er om u te helpen deze vogels te herkennen, om zijn biotoop en zijn geluid te ontdekken.
Hetzelde voor de fuut, de aalscholver, de grote Canadese gans, de nijlgans en vele andere vogels die bij ons langs de Maas verblijven. Ook de oeverloper die fluit door te vliegen; de discrete krakeend en de mooie slobeend; de wintertaling die door de Romeinen werd gedomesticeerd; de zwarte en rode waterhoen; de koeten in hun smoking; de kramsvogel; de elegante blauwe reiger en de  grote zilverreiger, die bijna verdween doordat zijn lange bruiloftsveren populair voor het versieren van dameshoeden in het begin van de twintigste eeuw waren; al deze vogels zal u leren kennen.
Misschien zal u ook de kans krijgen om een knobbelzwaan te zien. Het geluid van zijn vleugels kan men tot twee kilometer ver horen!