Boeken en documenten

lettre-censuree-1917

 

Een collectie over het schrift en de post werd in de Bibliotheek van de Gourmandise (gelegen in de Ferme castrale) gecreëerd.

Ze was onder de verantwoordelijkheid van Charles-Xavier Ménage, bibliothecaris en conservator en nu van Nicole Hanot 

1. Bibliotheek van kunstgeschiedenis en archeologie :

2 500 boeken over architectuur, schilderkunst, meubilair, decoratie, kunstsmeedwerk, edelsmeedkunst, glaswerken, ceramiek, enz.

2. Bibliotheek van dans en choreografie :

2 000 boeken over dans met, bij voorbeeld, bibliografieën, biografieën, dans- en balletgeschiedenis, libretto's, woordenboeken, anatomie, beweging, technische boeken (classieke-, modern-, jazz-,  spanische-, folkloristische-, maatschappelijke dans), belangrijke scholen, balletgezelschappen, letterkunde, iconografie, enz.

3. Verzameling Georges Plumier :

Plaatselijke archieven (Hermalle-sous-Huy) en dialectische letterkunde

5. Schrift en Post :

Documentatie van het Museum Postes restantes

Neem aan de verrijking van deze verzamelingen deel :
geef uw manuscripten, boeken, receptenschriften of familiemenu's!


De leeszaal is alleen, na een schriftelijke gemotiveerde aanvraag, op afspraak toegankelijk, met bijdrage aan de kosten.  De boeken zijn  toegankelijk voor raadpleging, ter plaatse.
We doen onderzoeken met kostenraming.

bibliot

Leeszaal van de bibliotheek.

Inlichtingen en afspraak door telefoon of e-mail

 

Nota bene :

De BMG logo, dat U in verschillende documenten van deze website vindt, betekent "Bibliothèque et Musée de la Gourmandise" (Bibliotheek en Museum van de Gourmandise).


 

Voorwaarden voor toegang tot de bibliotheek :

De leeszaal is voor het publiek op afspraak en na schriftelijke en gemotiveerde verzoek geopend.
De werken zijn toegankelijk voor raadpleging, ter plaatse, op het volgende tarief :

Het verschuldigde bedrag is ter plaatse in contanten tegen ontvangstbewijs te betalen.
Gedegradeerd documenten moeten worden ten koste van de aankoop terugbetaald.

Onderzoeken door de zorg van de bibliotheek voor derden is 35 €/uur getarifeerd. Het verschuldigde bedrag zal na ontvangst van de factuur betaald worden.

In ieder geval moet een indicatie van de Bibliotheek van de gourmandise worden gemaakt in elke publicatie (print of online) die zullen voortvloeien uit de raadpleging documenten of uit de onderzoeken uitgevoerd door ons.

Kopievoorwaarden :

Alleen documenten die ouder dan 90 jaar oud zijn of in het publieke domein zijn mogen door fotografie of scanner worden gereproduceerd.

Fotografie met een persoonlijk apparaat

Fotografie van computerschermen is verboden.
Machtiging van de Bibliothecaris moet altijd gegeven worden ; hij kan het reproductierecht in het geval van niet-gepubliceerde documenten of waardevolle boeken weigeren of begrenzen.
Documenten met meer dan 90 jaar oud of in het publieke domein kan gratis met persoonlijk apparaat lezers worden gefotografeerd, op voorwaarde dat de foto's worden uitgeoefend ten behoeve van privé-gebruik en onder de volgende voorwaarden:

Bij een document geheel of gedeeltelijk opgenomen in facsimile, is het datum in aanmerking genomen die van het originele document.

Scannen met persoonlijk apparaat

Machtiging scannen moet altijd door de Bibliothecaris gegeven worden; hij kan het reproductierecht in het geval van niet-gepubliceerde documenten of waardevolle boeken weigeren of begrenzen..
Het zal automatisch worden geweigerd voor

Reproductie door de bibliotheek, met het verzenden per e-mail, is op € 0,25 / paginageprijsd.
Reproductie op papier is op € 0,50 / pagina + verzendkosten geprijsd.

Ter herinnering: De Bibliotheek van de Gourmandise is een privé-bibliotheek, ongesubsidieerde, door een vereniging zonder winstoogmerk gerund en kan geen gratis diensten aanbieden.


 

Getuigenis :

Remerciements : Charles-Xavier Ménage (qui m'a convaincu de me lancer dans la gastronomie historique) et Nicole Hanot du Musée de la Gourmandise à Hermalle-sous-Huy (...)

Pierre Leclercq, La joyeuse entrée du prince-évêque de liège Robert de Berghes.
Le 12 décembre 1557, une journée solennelle ponctuée par un somptueux banquet
,
Le Livre Timperman, coll. Histoire de la cuisine wallonne, archéologie expérimentale n° 1, 2009, p. 4.