Verzegelloodjes van De Post

Stan Panis
On line vanaf 26 januari 2016

Antwerpen 6 Anvers 6
Voor- en achterkant van dezelfd tweetalig lodje : Antwerpen - Anvers - Bureel Nr. 6. © Stan Panis

In het begin van januari 2017 neemt de heer Stan Panis contact met ons om te bepalen welk het voorwerp met een posthoorn gevonden in de regio Diest is.

Ten gevolgen van onze antwoorden publiceerde hij een kort artikel met foto's op http://testavzw.be/verzegelloodjes-van-de-post-beveiligden-zakken-met-waardevolle-zendingen/

Verzegelloodjes van De Post beveiligden zakken met waardevolle zendingen
door Stan Panis

De loodjes met de afbeelding van een posthoorn, het embleem van De Post, werden gebruikt om waardevolle verzendingen, zoals aangetekende zendingen met waardepapieren of geld, te verzegelen.

Door de twee kleine gaatjes in het loodje werd een touwtje getrokken waarmee de zak of verzending werd dichtgesnoerd.

Ieder postkantoor had een eigen zegeltang waarmee het lood werd dichtgeknepen. Op de stempel stond dan de naam van de gemeente of stad waar het postkantoor gevestigd was en het volgnummer van het postkantoor binnen die gemeente. Zo kon het kantoor van verzending makkelijk opgespoord worden.

Een grote stad had meerdere postkantoren. Het cijfer ‘1’ stond voor het belangrijkste postkantoor. Waarom het loodje van Hasselt geen nummer draagt is op dit ogenblik niet helemaal duidelijk. De vijfpuntige sterretjes onderaan hebben vermoedelijk alleen maar een decoratieve functie.

Met dank aan Nicole Hanot van het  www.postes-restantes.be.

Merk op dat deze praktijk wordt al tientallen jaren, zelfs als het materiaal en het systeem zelf heeft ontwikkeld:

pince et plombs

Tong en drie loodjes met hun gaten, maar plat vlak, nog niet gebruikt.
Coll. Museum Postes restantes

sac detail sceau couteau

autre systeme ressort

Systemen van de twintigste eeuw en speciaal mes om het koordje te snijden.
(Nagemaakte labels om te tonen hoe de echte werden geplaatst)
Coll. Museum Postes restantes