Eten als…

Cyclus van gestronomische ontdekkingen
Ferme castrale - Hermalle-sous-Huy - Ch. Freddy Terwagne 132a

De Bibliotheek van de Gourmandise stelt u voor enige van de recepten van zijn boeken over vier avonden en een weekend te ontdekken:

Menu van het cyclus « Eten als...»
- de burgers van de 19e eeuw : 9 november 2013 - 19 u
- in een jachtrelais : 7 december 2013 - 19 u
- in een gezijn van de 18e eeuw : 15 maart 2014 - 19 u
- in de Middeleeuwen : 12 (14-19 u) & 13 juli 2014 (11-19 u)
- tijdens de oorlog : 20 september 2014 - 19 u

Voor de avonden zal de maaltijd van 3 of 4 diensten op zaterdag worden gehouden ; het aantal plaatsen is beperkt, dus is reserveren verplicht! Afhankelijk van het voedsel, het maaltijd zal ± 40 € kosten.
Voor het weekend van juli moet U niet reserveren ; U zult vrij uit een menu van middeleeuwse gerechten kiezen.

Meer info : 085 31 42 86


 Eten als de burgers van de 19e eeuw : 9 november 2013 - 19 u

alexander austen der gourmet

 

Menu voor deze avond :

5 services volgens recepten van Jules Gouffé :


Julienne au consommé
*
Saumon en mayonnaise
*
Bouchée au salpicon
*
Filet de porc à la sauce Robert
Petits pois à la française
Pommes de terre au lait
*
Mousse au chocolat (recept van het kasteel van Hermalle)


40 €/ pers. op rekening BE15 00012 9155 8030 van de vzw SI HsH La Rawète vóór 30 oktober te storten. 

De industriële revolutie heeft zijn werk gedaan en België werd één van 's werelds top vijf economieën met Cockerill, Empain, Solvay…  De voedingsmiddelenindustrie is opgebloeid, landbouwcoöperaties floreren terwijl in Charleroi Jules Delhaize en zijn broers een voedselrevolutie maken met hun netwerk van kruidenierswinkels door een centraal magazijn geleverd... Gelet op de smaak voor boter van de Belgen is het niet verrassend om de machines voor het afromen van Jules Melotte te zien wereldleiders in hun sector worden.

De burgerij verrijkt maar blijft zuinig ; de goede huisvrouw zorgt voor de waarde maar durft nieuwe producten zoals Mondamine (een maïzena), Liebig vleesextract of industriële blikjes Marie Thumas, Le Semeur, Le soleil… dat men eindelijk zal openen met het blik opener dat Nicolas Appert was vergeten te verzinnen!

Andere innovaties van deze eeuw markeren de kookkunst: de kolenkachel van Leuven, de emailvoorwerpen, de margarine, de koelkast, de distributie van drinkwater… in grote steden.

Als de burgers nog steeds traditionele gerechten eten krijgen ze de culinaire invloed van enkele aspecten van de beroemde Franse kookkunst door hun favoriete schrijver Philip Édouard Cauderlier (Het Spaarzame Keukenboek) - die echter sterk kritisch over de excessen van enkele Franse chefs blijft.

In de "maisons de maitre" is de keuken in de kelder; het eten wordt door een goederenlift op de begane grond overgebracht bij de eetkamer, door de vlam van de olie- of petroleumlampen en kaarsen verlicht, waar huishoudens hun gasten ontvangen. En men ontvangst veel in de negentiende eeuw...