Tijdelijke activiteiten in 2023...

Het hele jaar door biedt de "Ferme castrale" u tal van activiteiten aan.
Sommigen, permanent, worden u wekelijks aangeboden; anderen zijn punctueel toegankelijk: gedurende een namiddag, een dag of enkele weken…

Zie hier degenen die zich puntuel voordoen alfabetisch gegroepeerd per thema's: natuurwandelingen - workshops - toegepaste gastronomie - Monumentendagen 

Gelieve op te merken dat deze pagina in de loop van het jaar in functie van de nieuwe mogelijkheden die het toeval ons kan bieden bijgewerkt wordt. Het is dus nuttig om er terug op te komen!

Wat betreft betalingen:
Contant betalen, met euro's, is volledig legaal in België (en zou dat ook moeten blijven). In ons land moeten diensten en goederen die aan het publiek worden aangeboden ook elektronisch kunnen worden betaald - wat NIET betekent dat de leverancier een betaalterminal van het type Bancontact moet hebben!
Wees dus niet verbaasd om niet deel te kunnen nemen aan een betaalde activiteit, geen 5 boeken te kunnen kopen voor 6 euro of geen drankje te kunnen drinken in een bar omdat er geen Bancontact ter plaatse is (noch in het dorp overigens, zoals vaak het geval is in semi-landelijke en landelijke gebieden).
Zo hebben we bij de Ferme castrale de Hermalle-sous-Huy (om economische redenen) gekozen voor contactloos betalen met de gsm (met QR-code).
Heb je geen mobiele telefoon? Geen probleem: wees voorzien van euro's! Het werkt zelfs beter dan elektronica: u komt niet zonder netwerk te zitten...
 
paiement sans contact 3Langues

  Natuur wandelingen

Van februari tot november inbegrepen neemt Jacques Berten, onze natuurgids, u één keer per maand mee op ontdekkingswegen. De delname aan de kosten bedraagt, per wandeling, is 8 €/ pers. - 6 €/kind tussen 6-12 jaar - 1,25 €/Article 27. Op het programma staan twee thema's:

De eetbare wilde planten - op 26/03, 23/04, 28/05, 25/06, 30/07, 27/08, 24/09, 22/10 om 14:00 :

2012 03 balade

Een heleboel planten die vrij langs voetpaden, op  bermen, in onze weiden en bossen groeien werden vroeger gebruikt als groenten of fruit en onthullen zich nog altijd as heerlijk, in staat om onze gulzigheid te voldoen.

Sommige van deze planten, welbekend van onze voorouders die ze zeer vloeiend gebruikten, worden meestal vandaag beschouwd als "onkruid" en dus  genegeerd of zelfs vernietigd. Ze zijn volledig uit ons voedingsassortiment verdwenen.

Jacques Berten helpt u deze planten te ontdekken, te kennen. Hij leert u waar u moet zoeken afhankelijk van de bodem, blootstelling aan licht, de nabijheid van andere soorten, en toont=vertelt u hoe ze te gebruiken.

De data van deze 8 wandelingen zijn op deze pagina te vinden .


De vogels langs de Maas - op 26 november om 14:00 :

FCH 11 oiseaux bord eau

In november komt de kou terug en met hem ook de meeuw.
Oh! Weet u het zeker dat het inderdaad om een meeuw gaat?  Zou het eerder  geen zeemeeuw zijn? En als het een meeuw is, is het een kokmeeuw? ^_^

Onze natuurgids is er om u helpen te bepalen welke vogel het is en u  zijn biotoop en schreeuw te laten ondekken.

Hetzelde geldt voor de fuut, de aalscholver, de grote Canadese gans, de Nijlgans en vele andere soorten die bij ons langs de Maas verblijven. Ook de oeverloper die fluit terwijl hij wegvliegt; de discrete krakeend en de flamboyante slobeend; de wintertaling die door de Romeinen werd gedomesticeerd; de zwarte en rode waterhoen; de koet in zijn smoking; de elegante blauwe reiger en de  grote zilverreiger, die bijna verdween doordat zijn lange bruiloftsveren voor het versieren van dameshoeden in het begin van de twintigste eeuw gewaardeerd waren; de lijster, kramsvogel (tchaktchak in het Waals), koperwiek (met de witte wenkbrauwen) of merel (wiens  roep snel rolt)… al deze vogels zal u leren kennen. Misschien zal u ook de kans krijgen om een knobbelzwaan te zien. Het geluid van zijn vleugels tijdens de vlucht kan men tot twee kilometer ver horen!

 2 « Natuur » workshops

op 23 april en 24 september op reservering

2012 04 formation plantes comestibles

Op onze "Lekkere natuur" wandeling kan u wilde eetbare planten ontdekken, maar sommigen  kunnen zich in het onderwerp verdiepen. Tijdens deze tweedaagse workshops alleen in het Frans, krijgt u de nodige mogelijkheden.
De eerste workshop is de studie van de lente- en zomerplanten.
D
e tweede workshop is de studie van paddestoelen.

- 09:30-12:30: theorie met diaprojectie en syllabus

- 14:00-17:00: praktijk - onderzoek en identificatie van de planten in de omgeving.
 
P.A.F. : 50 € te betalen 15 dagen van tevoren op Fortis Bank  BICGEBABEBB voor rekeningnummer IBAN BE15 9155 0012 8030 van vzw SI HsH La Rawète.

  Eten als vroeger... en nu!

Naast het feit dat de kaart van de museataverne een oude of regionale keuken biedt, neemt gastronomie ook deel in eenmalige evenementen die in de hoeve plaatsvinden. Deze sectie zal gedurende het gehele jaar worden geactualiseerd; hier al:

Eten als… in de Middeleeuwen - 08 (14-19:00) en 09 (11-19:00) juli

2012 07 moyen age gourmand

Festivals, markten, demonstaties van gevechten, enz. De mode heeft sinds een par jaar veel evenementen in Middeleeuwse stijl voorgebracht.
Daarin vinden we bijna steeds eten en drank.
De aangeboden gerechten respecteren echter niet altijd strikt de recepten van die tijd... Bij voorbeeld : als men u een goede "stoofpotje" op basis van aardappelen voorstelt terwijl deze groente onbekend was op de Europese tafels tot het einde van de zestiende eeuw! Of als men u een hypocras (kruidenwijn) als aperitief aanbiedt terwijl men deze pas op het einde van de maaltijd nuttigde!

Onze menukaart zal meer respect tonen voor de originele Middeleeuwse gastronomie, dit beloven wij U.

Prijs : Menu "à la carte".

 

  Monumentendagen

op 10 en 11 september - 

Sinds 1991 neemt de "Ferme castrale" deel aan de Monumentendagen; bij deze gelegenheid stellen wij speciale activiteiten voor zoals tentoonstellingen, rondeleidingen, tochten...

Gelukkig Nieuwjaar!
En tot volgend jaar...