Toerisme

La ferme castrale d’Hermalle-sous-Huy est un bijou dans un écrin de poupées russes. Les trésors s’y imbriquent, s’y déroulent avec un étonnement et un plaisir partagés.

T.D.G., 4 décembre 2008, quotidien La Libre Belgique

2011 05 05 sud tournant san

In het midden van een grote toeristische-, wetenschappelijke-, artistieke- en handelsstreek, tussen Luik en Hoei, dichtbij Bierset en Tihange, met gemakkelijke toegang, te 500 m. van de snelweg N 90, beschermt Hermalle-sous-Huy zijn landrust en blijft tot uw dienst.

Het kasteel en zijn monumentale (toegankelijke) hoeve is omgeven door elegante huizen uit de 17e en 18e eeuw - in het bijzonder het geboortehuis van architect Jean-Gille Jacob.

Een hoeve?
Vroeger, ja ! Degene van het aangrenzend kasteel van Hermalle met zijn slotgracht.
Vandaag, een centrum voor cultuur en toerisme met twee musea en één bibliotheek.

Met kalk- en bakstenen op fundering uit de 16e eeuw gebouwd, presenteert de Ferme castrale een eigenaardige architectuur dat mogelijk maakt de ontwikkeling van een geheel langs de eeuwen te begrijpen.

Deze vierkante gesloten hoeve dateert hoofdzakelijk uit de 17e en 18e eeuwen ; de gebouwen vormen een rechthoek met een binnenplein, geplaveid en met bloemen beplant, waar de kinderen rustig kunnen spelen.

U gaat binnen door een gewelfde deur, naast de toren op de hoek (zuid gevel), en u ontdekt eerst een bloemrijk terras, dan één van de mooiste schuren van de provincie Luik ; het dakgebint bereikt een top van 17 m.  De boeren haalden binnen... tot de top !
Het kantoor is in het ingang met displaysgevestigd. Een bel wordt gebruikt om personeel voor informatie te bellen.
We hebben de schuur voor tentoonstellingen, concerten, toneel gebruikt. Nu is er daar een tweedehandse boeken- en rommelmarkt.

Onder de twee verdiepingen van de schuur kan u twee indrukwekkende gewelfde zalen bewonderen.  Deze zalen worden de "kapittelzalen van de Ferme castrale" door Paris-Match genoemd.
Daar ligt het gastronomisch Museum van de "gourmandise".
Daar worden thematische tentoonstellingen georganiseerd.

De oostelijke vleugel werd gedeeltelijk gerestaureerd.  Daar ligt het Museum "Postes restantes".
Vergroot in het begin van de 19e eeuw omvat ze een kleine begraafplaats waar een "grot van Lourdes" in de 20e eeuw werd gebouwd ; votiefbeelden getuigen nog van de volksgeloofsovertuigingen.

De westelijke vleugel moet nog gerenoveerd worden.

Het hoofdgebouw - ten noorden - heeft een toren-portaal, vroeger door een valbrug beschermd. Dat was gedurende geruime tijd de hoofdtoegang tot het kasteel.
Deze toren heeft een gebogen poort en een stufstenen cartouche uit 1642.

De hoeve herleeft dankzij de actie van de vzw La Rawète, gesticht in 1993 om aan de restauratie van het gebouw te helpen en om het een nieuwe bestemming te vinden.

La Rawète wordt plaatselijke VVV in 2003 ; ze creërt 2 musea, een taverne waar u oude recepten van de Bibliotheek kunt proeven ; ze stelt book tijdelijke activiteiten voor. La Rawète stelt bovendien ruimtes ter beschikking voor party's, zakelijke of familiale bijeenkomsten, enz. in een indrukwekkende omgeving die duizende bezoekers aangetrokken heeft ; ze geniet ook een zeer belangrijke erkenning door de media.

  • Kwaliteit entoonstellingen, tijdelijke activiteiten,
  • de tweedehandse boeken- en rommelmarkt van de vzw La Rawète,
  • de parkingmogelijkheden,
  • de toegang voor andersvalieden,
  • de open vuur, gerechten volgens streek- en oude recepten,
  • de belangstelling van de 2 musea en van de bibliotheek,
  • bekwame gidsen,
  • en vooral een typisch waals ontvangst

... doen van deze plaats een ideal doel voor een weekenddaguitstap

Op weekdagen kan een geleide bezoek van het gebouw op afspraak voor groepen georganiseerd worden.  

Mensen met een handicap zijn welkom ; ze zullen een meer volledige informatie hier vinden.

Bovendien is de Ferme castrale  één van de 13 erfgoedsites in de Haspengouw-Maas door cartoonisten benadrukt.

2011 Panneau Jean Luc Delva

Het werk van Jean-Luc Delvaux toont het noorden van de hoeve, de twaalfde-eeuwse toren van het kasteel en zijn west gevel met personen van de jaren 1920: boeren met hun hooiwagen en edelen met hun auto aangedreven door een geüniformeerde chauffeur.
Zonder in te gaan om terug
naar de bronnen te praten, het is grappig om te merken dat Jean-Luc Delvaux, in Engis in 1970 geboren, woonde in Hermalle, niet ver van de oeve en dat zijn familie altijd daar blijft. Deze kunstenaar staat bekend om zijn illustraties van auto's, de politie sfeer en zijnalbums Le Marquis en Les Aventures de Jacques Gipar

'i Is vanuit de Ferme castrale, toeristische en cultuurplaats, waar er ook
opmerkelijke bomen beschermd door het Waalse Gewest zijn, dat u zult vertrekken: voor vrije wandeling door bossen en velden, of met een gids om de "lekkere Natuur" te ontdekken ; voor het ontdeklking, ten oosten van het Huis van de Hena en van één van de historische Hermalle-Clermont grenspalen, of ten westen van de Thier d'Olne dat de boerderij van Hottine (18e eeuw), aan de Maas, tegenover de prachtige abdij Flône domineert.


Getuigenissen :

Cher Monsieur, Chère Madame,
Samedi dernier on a visité le Musée de la Gourmandise. Puisque notre organisation (Centrum Agrarische Geschiedenis) s' occupe de l'histoire de l'agriculture et de l'alimentation, cette visite nous a plu beaucoup.
C'était vraiment une agréable surprise!
Comme j'avais déjà précisé samedi, notre asbl organise en 2003 un vaste projet, sous le titre "Lekker Dier!?". En collaboration avec Openluchtmuseum Bokrijk et Museum voor Industriële Archeologie (Gand) on essaye de retracer l'histoire de la consommation de produits de l'élevage (la viande, les produits laitiers, le miel) à partir de la fin du 19ième siècle à nos jours. Un nombre impressionnant d'autres collections et d'autres initiatives (écoles, institutions,...) organiseront des activités très diverses dans le même cadre. L'affiche qu'on vous envoie aujourd'hui, donne déjà une idée, quoique incomplète, de l'ampleur du projet.
Nous serions très heureux de pouvoir accueillir une initiative francophone, comme la vôtre. Peut-être une belle occasion pour votre initiative de gagner de la publicité en Flandre? En effet, le projet prend à charge tous les frais de la communication et offre des possibilités concrètes de soutien.
Si ce projet vous intéresse, nous aimerons bien discuter les possibilités avec les responsables de votre initiative. Entre-temps nous vous transmettons déjà une présentation (malheureusement seulement disponible en néerlandais) du projet "Lekker Dier!?"
Sincères salutations,

Eddie Niesten, Centrum Agrarische Geschiedenis
Vlamingenstraat 39, 3000 Leuven, september 2002
Deze mail leidde ons naar een mooie samenwerking met de GAC in 2003, 2004 en 2007 (tentoonstellingen en vertaling van twee boeken)

Prachtige, waardevolle tentoonstelling.
Proficiat ! Succes voor de toekomst.

Decat-Mellaerts, ’t Smidshof, Altenhoven, oktober 2003
(tentoonstelling « Suivez le Boeuf »/(Lekker Dier)

Chère Madame,
Wat hebben wij genoten van dit bezoek aan het interessante Museum enTaverne. S'avonds en vandaag nog komen er herinneringen terug waar we dan weer over vertellen.
Vooral de goede verzorging wat betreft de warme kachels en open haard, de combinatie van dit alles was heel bijzonder, en zeer de moeite waard.
De oude voorwerpen (zeer goed bewaard ) waren voor de meeste nieuw voor ons. De goede uitleg uwerzijds was heel fijn, wij zijn tenslotte maar leken U zeer zeker niet.
Wij zullen vast en zeker terug komen ook om de boekenmarkt te bezoeken. En mondelinge reclame maken.
Hopelijk wordt het snel lente en zomer om weer een bezoek te brengen,
En dan ook te genieten van terras en het groen in de omgeving
Mijn man en ik wensen U en collega's veel succes om dit alles te kunnen behouden. Merci et Au Revoir

Jo en Mia Colson-Eijssen, Maastricht, maart 2013

Zeer de moeite waard ; deze mensen doen heel veel moeite de historie te bewaren. Proficiaat

L. Walschot, T. Smit, Zichen, Riemst, april 2013
(tentoonstelling Le petit oiseau est sorti van het Postes restantes museum)

Een waar genorgen om deze belangrijke collectie eindelijk "in levenden lijve" te zien ! Mijn gelukwensen aan de verzamelaar en de organisatie.

Raf en Fons Roclant uit Breda (NL) en Sint-Niklaas
april 2014 (tentoonstelling Cristallerie impériale de Vonêche)

Niet alleen heel mooie stukken, maar vooral erg interessente detail-uitleg ! En niet te vergeten : de (specifiek Waalse ?) vriendelijkheid ! Tot ziens ! Leve België !

Jeannine & Frans Vandenbroeck, Tienen
april 2014 (tentoonstelling Cristallerie impériale de Vonêche)