Armand Henrot

Armand Henrot was op 1ste augustus 1926 in Ampsin, dorp van het Maasdal dichtbij Amay, geboren.
Hij was 7 jaar oud wanneer hij postzegels begon te verzamelen; dit hobby werd snel een hartstocht : hij had al de Belgische postzegels, en ook Fransen, Luxemburgers... en hij interesseerde zich, door de studie van de poststempels, voor het traject van de brieven die in het gebied van Amay werden uitgezonden.
 

Het toeval zet hem in aanwezigheid van petten van postboden ; hij besluit dan verschillende modellen uit verschillende landen te verzamelen, schrijvend aan zijn correspondenten zoals aan de ambassades. Hij zal niet alleen hoofddeksels maar ook uniformen ontvangen! Er bij zullen andere voorwerpen komen: koffertjes, stokken, klappers, brievenwegers, uithangborden, enz.

Het volume van deze nieuwe verzameling en het verlangen van een oud man om ze aan het publiek te tonen, hebben tot gevolg dat hij in 2003 verkiest gift ervan te doen aan het Museum van Gourmandise, want zijn conservator, Charles-Xavier Ménage, had hem in zijn onderzoeken geholpen.

 

04 MONSIEUR HENROT 

Van left tot recht : Armand Henrot en Charles-Xavier Ménage

Een nieuw klein Museum "Postes restantes" gewijd aan de voorwerpen van de post en, per uitbreiding, van het schrift is dus gecreëerd. Armand Henrot houdt toezicht wekelijks op de evolutie ervan totdat zijn gezondheidstoestand hem verplicht zijn bezoeken te beperken.

Op 4 augustus 2005 ontslaapt hij en laat hij aan degenen die hem hebben gekend de herinnering van een "kleine", wilskrachtige, hartstochtelijke, gulle en hoeveel boeiende man.

 

 

.