Tweelingverzamelingen : Schrift & Post

Ziehier de soms verrassende geschiedenis van het schrift en de Post, vanaf de Oudheid tot vandaag.

Ontdek het embleem van het beroep, de verschillende transportmiddelen, hoe de brieven te ontsmetten, wat een poulet is !  Bewonder de schoonheid en de opmerkelijke verschillendheid van de schriftgereiën. 

 

Musee postes CONDROZ04


Vandaag doet de postbode zijn ronde in minder dan een halve dag. 'T is soms afhankelijk van de software "Georoute"!

En vroeger? Hoeveel tijd kostte hem dat toen?
Welke waren de gevaren van zijn beroep? Hoe kon hij zich verweren? Sinds wanneer bestaat de post? Waarom is het hoorntje het embleem van het beroep? Diende de Post alleen tot het transport van de brieven? Sinds wanneer hebben de huizen een brievenbus? Hoe ontsmette men de post in tijden van epidemieën ? Wat is een poulet en waarom?

Het Museum "Postes restantes" beantwoordt op hoger vermelde en al uw andere vragen.

U vindt hier voorwerpen die al tot de folkore of archeologie behoren :  "litteras" zegels, brievenbussen en uithangborden, wandelstokken, schoudertassen, trompetten, kleppers, uniformen en hoofddeksels... Ze zijn door de modernisering van de openbare diensten in vergetelheid geraakt.   Herinnert u zich nog de "barbaarse" muziek van de stempel op de brieven?

U zult hier de Belgische uniformen met de Franse, Breziliaanse, Russische, Japanse vergelijken en ook de verschillende hoodfdeksels van de postboden ontdekken : strohoed (Belgisch !), mutsen met of zonder bont, baretten, kepies, petten…

Oude telefoons roepen ook op de tijd waar de post-en telefoon overheidsdiensten nauw verband bestond.

Ons museum blijft in België de enige getuiging van de postgeschiedenis (het Post museum van Brussel werd in januari 2003 gesloten) ; zijn naam - Postes restantes -doet denken

  • aan wat blijft van de post bij ons ... en op hetzelfde moment,
  • aan een postdienst internationaal gebruikt:  de "poste restante" dankzij U uwe brieven en pakken in de belangrijkste postkantoor van een stad kunt doen sturen en waar ze zullen bewaren worden tot hun afhaal (maximum 2 maanden).


Maar… zonder schriftelijke berichten was er geen Post! Dus…

Limosin schrift

Authentieke en mooie voorwerpen laten u de verleden tijd te verkennen en een andere geschiedenis te ontdekken : deze van het Schrift en van de calligrafie.

Onze vitrines vloeien over van antieke styli, rietpennen, puntenslijpers, bureel- en reisinktpotten, flessen inkt, inktlappen, veerslijpers, kroontjespennen, weelderige vulpennen, glazen presse-papiers, enz.

Mechanische en elektrische schrijfmachines zijn aanwezig en ook drie oude computers - Model I TRS-80, de eerste laptop computer (TRS-80 Model 100) en een Macintosh SE van 1987 met een monitor dat .. onze jongeren verbijsterd.

Het museum presenteert ook kalligrafieën (vanuit de zeventiende eeuw tot heden) en een mooie negentiende-eeuwse telegraaf herinnert een andere manier van schrijven.

vitrine-taill-crayons-style

 

Vanaf 3300 v.Chr. tot nu toe ondekt U hier twee belangrijke kanten van de menselijke geschiedenis – waarvan de enige factor die, vanaf 1878, de volken zonder stilstandheeft verenigd!

Speciale rondleidingen worden voor scholen volgens de thematische eisen van de leraren georganiseerd.


 

Het Museum "Postes restantes", zonder subsidie, is toch in de lijst van de musea van de Franse Gemeenschap opgenomen. Het verschijnt in zijn museagids als in die van de provincie Luik. Het is ook te vinden op de portaalsite van de musea van Wallonië.  

Het museum leent documenten en voorwerpen aan andere instellingen; Museobus en de stad Wervik hebben bijvoorbeeld hulp van hem in 2013 gekregen.

2013 01 18 Wervick vitrine

Vitrine van geleende schiftvoorwerpen
in de tentoonstelling Van Messagier tot postbode
van de postboden Luc Decorte en Chantal Rigaut
Sint-Janskapel, Wervik, januari 2013.


 

Het museum bevindt zich in een opmerkelijke architecturale geheel uit de 17e en de 18e eeuw, in de overwelfde zalen van de Ferme castrale van Hermalle-sous-Huy.

De Ferme castrale is de oude versterkte hoeve van het kasteel van Hermalle nog steeds door een slotgracht omgeven. Ze bezit ook een toren-portaal met een gebogen poort (1642) en één van de mooiste schuren "in diepe" in de provincie Luik. In deze monumentale ruimte wordt elk weekend een tweedehandsboekhandel gehouden waar dubbels van de museumbibliotheek zijn te kopen.

In de hoeve ligt ook het Museum van de Gourmandise dat de geschiedenis van voeding en kookkunst vertelt.

De Ferme castrale is vrij toegankelijk elk weekend, het hele jaar door, op zaterdag vanaf 14 tot 18 uur en zondag vanaf 11 tot 18 uur.

Voor groepen kan een rondleiding van de site met die van de musea gecombineerd worden.Het hele jaar door geopend -  FR / NL

Weekend : op zaterdag en zondag voor individuele bezoekers en groepen, op afspraak.
Weekdagen : voor groepen en scholen, op afspraak.
+32- (0)85 31 42 86

De altijd geleide bezoek duurt 1 uur 30.

 


 

2005-vis-groupe-gastro-1bis

U bent lid van een vereniging...
U leidt een groep...

Download en druk onze documentatie :

   Informatie (.pdf)

 

Getuigenissen :

Prachtige hoeve die hopelijk kan bewaars worden voor de komende generaties.

Herman Herman, luchtverkeersleiderPr, Beernem
Zomer  2008, in de steunpetitie
voor het klassement van de Ferme castrale in www.lapetition.be

Wil ik eerlijk zijn dan moet ik toegeven dat de tentoonstelling die we vanavond feestelijk openen, de gevolgen zijn van een uit de hand gelopen idee. Het opzoekingwerk rond ons rijk postverleden bracht me in contact met diverse verzamelaars. In eerste instantie denk ik hierbij aan enkele mensen van het eerste uur, vriend Johan uit Aartselaar en Nicole van het ‘museum postes restantes’ uit het verre Hermalle-sous-Huy. Door toedoen van de cultuurdienst schaarde het stadsbestuur zich onmiddellijk achter het tentoonstellingsproject dat we met de ondertussen 22 vastgelegde klasbezoeken zeker al geslaagd mogen noemen!

Luc Decorte, schrijver van “Het Wervikse messagiersschap van de 14de tot de 18de eeuw” (2012),
werkmeester van een tentoonstelling van de stad Wervik in 2012 waarvoor ons museum meer dan 70 items heeft uitgeleend

Beste mevrouw,
Wij hebben gisteren een aangename zondagnamiddag bij u doorgebracht.
Lekkere maaltijd genoten en een zeer leerrijk bezoek aan het museum, dit was toch meerdere keren  een openbaring want er staan voorwerpen die we nog nooit gezien hadden, door uw deskundige begeleiding door de tentoonstelling kwamen we een paar keren vol verbazing te staan want van bepaalde onderwerpen wisten we wel een beetje maar lang niet alles, na ons bezoek was deze leemte opgevuld.
Dus wij zijn zeer tevreden en kunnen een bezoek ten stelligste aanraden, ook het gebruik van een maaltijd in de taverne is een aanrader, zeer lekker ! Proficiat aan de kok.
Wie weet nog eens tot een volgende keer.
Met vriendelijke groeten.

Eddy Cox, postzegels verzamelaar, 13 april 2015 - per e-mail